1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Το ελαιόλαδο

ElaioladoΟ Ιπποκράτης συνήθιζε να λέει:"η τροφή μου είναι το φαρμακό μου", ένα ρητό που επιβεβαιώνεται μέχρι και σήμερα και επαληθεύεται από  πρόσφατες επιστημονικές έρευνες, που απέδειξαν ότι η Μεσογειακή διατροφή (η οποία περιλαμβάνει κυρίως την κατανάλωση του ελαιολάδου) είναι η πιο υγιεινή και είναι υπεύθυνη για την μακροβιότητα και την πρόληψη πολλών νοσημάτων.

Η θρεπτική, διατροφική και βιολογική αξία του ελαιολάδου για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι εξαιρετικά σημαντική και γι' αυτό συγκαταλέγεται στη λίστα των 10 ωφελιμότερων ειδών διατροφής.

Οι ευεργετικές δράσεις του ελαιολάδου αποδίδονται :

α) Στο ελαϊκό οξύ, το οποίο συγκαταλέγεται στα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

β) Στην προβιταμίνη Α και βιταμίνη Ε.

γ) Στο σελήνιο.

δ) Σε άλλες πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως οι πολυφαινόλες, οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες και τις ελεύθερες ρίζες.

 Αναλυτικότερα, η κατανάλωση του ελαιόλαδου έχει αποδειχτεί ότι :

- Ελαττώνει τη βλαβερή χοληστερόλη (LDL) και ενισχύει την καλή χοληστερόλη (HDL) στο αίμα, με αποτέλεσμα τη μείωση των καρδιακών παθήσεων.
- Μειώνει την αρτηριακή πίεση και βοηθά στην αντιμετώπιση της υπέρτασης, γιατί είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά στοιχεία, που βοηθούν τις αρτηρίες να διαστέλλονται, με αποτέλεσμα να μειώνουν την πίεση.
- Συντελεί στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, καθώς και στην καλή υγεία των οστών, ειδικότερα στα μικρά παιδιά, αφού βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου.
- Βοηθά στη ομαλή διαδικασία της γήρανσης και είναι απαραίτητο για τους ηλικιωμένους ενώ προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό από την ηλιακή ακτινοβολία εξαιτίας της περιεκτικότητας του σε βιταμίνη Ε.
- Ενισχύει το πεπτικό σύστημα και μειώνει τον κίνδυνο για τη δημιουργία στομαχικού έλκους και γαστρίτιδας. Ακόμη, διαθέτει υπακτικές (καθαρτικές) ιδιότητες και βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.
- Αποτελεί πολύτιμο και απαραίτητο συμπλήρωμα για το μητρικό γάλα, καθώς εξαιτίας των οξέων που περιέχει, βοηθά στη σωστή ανάπτυξη των νεογνών.
- Συντελεί στην πρόληψη κατά του καρκίνου του δέρματος, γιατί περιέχει θρεπτικά συστατικά (όπως σκουαλένιο), τα οποία μεταφέρονται και απορροφώνται από το δέρμα.
- Βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του εντέρου, του μαστού, του προστάτη και γενικότερα, εξαιτίας του ελαϊκού οξέος του, προστατεύει τα κύτταρα και το DNA από τυχόν αλλοιώσεις, που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο.
- Τέλος, βοηθά στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού (1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο περιέχει κάτι παραπάνω από 100 θερμίδες, ενώ παρέχει περίπου το 50% της ελάχιστης συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας λιπαρών οξέων του οργανισμού).